reede, 1. september 2017

Hirm

Hirm on üks huvitav asi, mida me mõnikord endale ei teadvusta ning ei mõtle, miks see hirm on meis tekkinud. No lihtsalt on mingi asja vastu hirm ja kogu lugu, kas pole sellist tunnet? Kas hirm on emotsioon või tunne? Millalgi varasemalt kirjutasin, mis vahe on emotsioonil ja tundel. Emotsiooni on reeglina segatud teised inimesed, emotsioon haarab kogu keha ja emotsioon paneb meid tegutsema. Tunne on isiklik asi. On hirm siis emotsioon võin tunne? Pigem emotsioon, aga ta võib olla ka tunne. Aga jätame peenused psühholoogidele.

Hirmu võib tunda mitut moodi. Mõni hirm võib olla lausa halvav, häirida meie mõtlemist, asjadest arusaamist. Teadmatusest mõne asja suhtes võib tekkida hirm, sest me tahaksime nagu kindlad olla, aga kuna meis on ainult teadmatus, siis tekibki hirm – hirm tundmatu olukorra, inimeste ees. Hirm võib olla ka mõne olukorraga seotud. Mõnele inimesele kohe lihtsalt ei meeldi mõned asjad – no näiteks mulle ei meeldi kõrgus. Siiski ma ronin kõrgele ja võin jääda seal kõrgustes kui halvatu seisma ja ei julge alla vaadata, tekib sõna otseses mõttes „äääää“ efekt.

Ma ei õpeta, kuidas hirmudega toime tulla aga annan mõned ääremärkused. Nagu kirjutasin, hirmu võib pakkuda tundmatus. Tegelikult ei ole asja lahendus keeruline. Oluline on inimeste omavaheline suhtlemine ja just positiivne suhtlemine. Mingid uued olukorrad, või nagu praegu haldusreform – jagagem infot. Kui sa tead midagi, siis jaga oma teadmist ja just väärt teadmist. Tehes seda ähvardavalt või manipuleerivalt, külvad hirmu vaid juurde. Või seesama kõrguse hirm. Tee endaga tööd, võta kõrguste vallutamine ette sammhaaval. Ei ole mina kõrguse kartusest veel jagu saanud, minu saavutused hüppavad seinast seina – kord saan väga kõrgel käidud ja sealsamas mõni päev hiljem ei suuda pooltki sellest kõrgusest vallutada. Õudne enesepiinaja J

Julgust!

Signe

Kommentaare ei ole: