reede, 22. september 2017

Sotsiaalne kapital Putnami käsitluses

Sissejuhatuseks: Sotsiaalse sidususe tahud.



Sotsiaalne sidusus, määratletud kui ühiskonna omadus, väljendub ühiskonnaliikmete omavahelistes suhetes. Nende suhete omavaheline seotus käsitleb sotsiaalset sidusust kolmes erinevas võrdselt olulises võtmes: sotsiaalne kaasatus, sotsiaalne kapital, sotsiaalne mobiilsus. Sotsiaalne kaasatus tähendab inimeste võimalust osaleda täisväärtuslikult ühiskondlikus elus. Sotsiaalset kapitali kõige üldisemalt saab kirjeldada kui inimsuhete kvaliteeti. Sotsiaalne mobiilsus on indiviidide või sotsiaalsete gruppide horisontaalne või vertikaalne liikuvus erinevate tasandite ja ühiskondlike struktuuride vahel (Trumm, 4/2012, lk 26-27).

Sotsiaalne kapital

Ühiskond, mida iseloomustab üldistunud vastastikune seotus, on  tõhusam kui umbusklik ühiskond (Putnam, 2008, lk 19). Sotsiaalse sidususe lahtimõtestamiseks sobib Putnami teoreetiline lähenemine, mis keskendub sotsiaalsele kapitalile kogukondlikus ühiskonnas. Sotsiaalse kapitali mõistet saab kirjeldada kui inimeste sellised suhted teistega, mida ta saab tulemuslikult kasutada ning üle kanda ka teisteks kapitali liikideks (inimkapitaliks, aineliseks kapitaliks) (Leif, 2011).
Putnami käsitluses käivad mõiste „sotsiaalne kapital“ alla võrgustikud, normid ja sotsiaalne usaldus, mis hõlbustavad tegutsemist. Sotsiaalsel kapitalil on nii kollektiivne kui individuaalne aspekt. Inimesed loovad oma huvide esindamiseks sidemeid. Putnami väitel arvukate sidemetega inimene ei pruugi kehva sidemete võrgustikuga ühiskonnas olla sugugi nii produktiivne kui inimene hea sidemete võrgustikuga ühiskonnas. Samas väheste sidemetega inimene võib heade sidemete võrgustikuga ühiskonnas kasu lõigata (Putnam, 2008, lk 18). Putnami sõnul suure sotsiaalse kapitaliga ühiskonnas on lihtsam elada – vähene kuritegevus, sotsiaalne funktsioneerimine, töö efektiivsus. Eristatakse siduvaid, sildavaid ja ühendavaid sidemeid. Siduvad suhted on inimestel omasugustega. Siduv sotsiaalne kapital sobib hästi spetsiifilise vastastikuse seotuse soodustamiseks ja solidaarsuse tugevdamiseks (ibid. lk 21). Sildav kapital seob suhteliselt nõrgalt omavahel sarnase positsiooni, kuid erineva tausta ja huvidega inimesi, moodustades erinevate gruppide vahel silla. Ühendavad sidemed on inimestel teiste sotsiaalsete rühmade esindajatega (Trumm, 4/2012, lk 26). Ühiskondlik usaldus on kogukonnale väärtuslik vara, kuid siis ja ainult siis, kui see on garanteeritud (Putnam, 2008, lk 137).

Laoriiulis: Kalev Leif (2011) Vabadus, võrdsus ja vendlus ning liberaaldemokraatliku riigi üleilmastumine http://www.vikerkaar.ee/archives/12522
Putnam, R. D. (2008). Üksi keeglisaalis.
Trumm, A. (4/2012). Noored ja sotsiaalne kaasatus http://www.praxis.ee/tood/noorteseire/sotsiaalne-kaasatus/

....teema jätkub....
Signe

Kommentaare ei ole: