reede, 8. juuli 2016

Pilvine taevas

Tahtsin seekord kirjutada kriisidest. Kuidas me mõistame sõna kriis? Reeglina kui räägitakse kriisidest, siis mõeldakse selle all mingit jama. Tegelikult on neid kriise mitmesuguseid. Kriisi definitsioon on: see on kohanemisvõimet proovilepanev muutus. On arengukriis ja on traumaatiline psüühiline kriis. Küsite kindlasti, mis on arengukriis? Inimese elukaar koosneb erinevatest perioodidest, on rahulikku aega, kus elus toimuvad väikesed muutused, aga on ka suurte muutuste perioodid, mida siis nimetatakse arengukriisideks. Arengukriisid on sellised seaduspärased kriisid, mis on seotud inimese kasvamise ja vananemisega. Lapse kodust iseseisva elu peale minek on näiteks üheks arengukriisiks, lapse sünd, abiellumine. Kriisid ei ole alati negatiivsed. Lapse sünd on ju positiivne sündmus, ainult et me peame õppima uue elu ja olukorraga toime tulema.

Kui on negatiivsed kriisid, siis nendel rasketel aegadel võib meie pagas tühjaks saada. Pagas selles suhtes, et igapäev elades omandame me uusi kogemusi ja oskusi, sealhulgas võimed keeruliste aegadega toime tulla. Mõnikord on aga olukord meie jaoks väga uus ning me ei oska sellega midagi peale hakata. Siin võib abi olla meile lähedastest inimestest. Aga mitte alati. Me ei pruugi osata aidata inimest, kes ei oska, suuda oma probleemiga hakkama saada. Ütlen ainult ühte, ära kunagi ütle, et ma mõistan, mida sa tunned. See lihtsalt ei ole võimalik, et sina suudad tunda teise inimese tundeid. Mõtle, et seisad peegli ees ja vaatad ennast. Mida sa näed? Pilti endast, õigemini on see kujutluspilt sinu ajus läbi sinu silmade nähtuna. Me näeme seda, mida me näha tahame. Teise inimese kujutluspilt sinust ei ole samasugune, nagu sina seda näed, see võib olla hoopis väga teistsugune. Nii et veel vähem on sul võimet tunda teise inimese tundeid, kui juba pildi vaatamine tekitab meis erinevaid arusaamu ja mõtteid. 

Aga kuidas siis ikkagi kriisidega toime tulla? Tegelikult peaksime jälgima oma mõtteid ja tegevusi, mis me teeme. Väldi negatiivset, positiivsus aitab. Negatiivne õõnestab meid igal moel. Olen oma igas postituses püüdnud rõhuda positiivsusele, uskuge mind, see aitab. Otsi keerulisel ajal omale mingi rahustav tegevus, mina näiteks leidsin sedasi tee fotograafia juurde. Ma ei pea ennast teab mis geeniuseks selles vallas, aga tegevus ise on juba rahustav ja mõnus. Õnnestunud pildid teevad lisaks hea enesetunde.

Vaata korra taevasse ja mõtle, mida sa näed.
Mina vaatan ka ja mõtlen, mida ma näen.


Signe

Kommentaare ei ole: