reede, 8. jaanuar 2016

Aitamisest

Aita mind, aita mind! No mis sul jälle häda on? Kas pole tuttav? Tegelikult aitame teisi inimesi nii, et me pole tegelikult aru saanudki sellest, et meie käest küsiti abi. Mõned lihtsalt oskavad nii.

Kas me näeme abi vajavat inimest? See kõige rohkem hädas olev inimene ei tulegi võib-olla abi küsima. Sest tal on raske seda teha. Tihtipeale on ju nii, et tunnistades oma abitust või probleemidega mitte hakkama saamist, kleebiksime endale justkui külge mingi sildi. Sa oled saamatu, ise süüdi, loll ja ma ei tea mis veel. Miks me nii teeme, on seotud meie keskkonna ja inimestega meie ümber. Tahad või ei taha, aga me sildistame inimesi ju iga päev mingite omaduste alusel – olgu selleks siis hea või halb. Ja halba silti on tegelikult väga lihtne külge saada, nagu see mingi reklaam – ma jõin kaks tundi tagasi pokaali veini ja politsei mõõtis joobe ning roolijoodiku silt eluks ajaks küljes.

Kui lahtised on meie silmad, kui lai on meie silmaring, kuidas tajume maailma, mil moel laseme teiste arvamusel ennast mõjutada? Ja kas see minu arvamus on ikka minu arvamus, äkki kujundasin selle oma iidoli või eeskuju arvamuse põhjal? Kui me silmad on avatud, siis näeme palju – oskame märgata abivajavat inimest. Kui me silmaring on lai, oskame näha probleemide- murede põhjuseid ilma inimesele silti külge panemata. Maailma tajudes märkame selle mitmekesisust. Ja pole olemas ühte tõest arvamust.

Aitamiseks ei ole mõnikord üldse paljut vaja. Olen sellest ennegi kirjutanud, aegajalt piisab ju lihtsalt kuulamisest, mõnikord teemade arutamisest, et õiget niidiotsa üles leida. Tuleb ainult enda mugavusstsoonist välja tulla.

Aga on ka inimesi, kes nõuavad enese pidevat abistamist, kui sa seda mingitel põhjustel teha ei saa/ suuda/ oska, siis oled väga paha inimene. Heal juhul sõimatakse nägu täis, halvimal juhul räägitakse sinust selja taga ehk siis sind sildistatakse. Sa oled halb inimene, sest ei aita. Ei nähta tegeliku põhjust, miks sa seda teha ei saanud/ suutnud/ osanud. Sellest piisab uue arvamuse kujunemiseks, me laseme ennast sellest mõjutada … . Ring sai täis.

Mõtleme, kuidas me tajume maailma …

Signe


Kommentaare ei ole: