reede, 23. oktoober 2015

Pluss ja miinus maailm




Räägime seekord matemaatikast. Plussist ja miinusest. Kuidas need valemid olid? Ma ei ole matemaatik, numbrid mulle küll meeldivad, kuid mitte sellisel kujul nagu neid koolis õpitakse – valemid, valemid ja veelkord valemid. Samas olen Leale õpetanud, et matemaatika on kõige alus, kõik meie elus on seotud matemaatikaga. Üritan nende valemiteni hiljem jõuda.

Inimesi on väga erinevaid. Osa on ääretult positiivsed, mõned on negatiivsed. Millisena kujutate ette positiivset inimest? Rõõmsameelne, heatahtlik, energiline, tegus, aktiivne? Mitte ainult. Positiivne inimene ei pruugi alati olla selline, ka tema võib vahel olla kurb, täiesti energiatühi, laisk jne. Pigem on asi maailmavaates, tema maailmatõlgenduses. Elu ei ole alati „lill“, tuleb  meil kõigil ette negatiivseid olukordi ja asju, mida me ei tahaks kogeda ning läbi elada. Positiivne inimene õpib sellest. Püüab ennast parandada, mõtleb kuidas asju teisiti teha, leiab lahendusi. Positiivne inimene ei lähe oma vaenlasega tülli, sest ta teab, et vaenlane võib olla kõige suurem õpetaja. Mis mõttes? Vaenlane teab su nõrkasid kohti või vähemalt püüab neid tabada. Sinu asi on siis oma nõrkused tugevusteks arendada. 

Negatiivne inimene? Kuidas teda kirjeldada? Pahatahtlikus, õelus, silmakirjalikus – eks võib siingi seda nimekirja teha. Samas ma ei ütleks, et negatiivne inimene on selline. Pigem on asi oskustes, teadmistes, tahtmises. Negatiivne inimene suudab ka kõige positiivsemad asjad sulle rääkida väga negatiivselt. Asi, mille üle peaks rõõmu tundma – leiab tema ikka mingi negatiivsuse. Halvad asjad, mis juhtuvad, võtab ta karistusena.
Positiivne – pluss
Negatiivne- miinus
Matemaatika – pluss ja pluss = pluss
                        Pluss ja miinus = miinus
                       Miinus ja pluss = miinus
                      Miinus ja miinus = pluss
Mismoodi see inimestega seotud on?
Kui kokku saavad positiivsed inimesed, siis on arvatavasti ka tulemus positiivne. Asju omavahel arutades, analüüsides, koos mõeldes on tõenäoliselt tulemas näiteks mõnele probleemile või juhtumile lahendus. Samuti võib sündida ka mõne hiilgava ürituse idee. Kuulates teineteist võib õppida oma kaaslaselt. Positiivne kaaslane tunnustab sind sinu saavutuste eest ning sa tunned ennast hästi. Positiivne kaaslane on su kõrval ka siis kui on raske ning ei halvusta, ta toetab ja aitab – tegutseda, mõelda.

Kui üks osapooltest on negatiivne ning teine positiivne, kipub tulemuseks olema miinus. Plussil lihtsalt ei jätku lõpuks neid plusse, mida miinusele vastu panna. Plussil puudub ka negatiivne rünnakuoskus, et ennast maksma panna. Ta lähtub pigem mõttest, et targem annab järele.
Miinus ja miinus, no kuidas sellest on võimalik siis pluss saada? Hea küsimus ja kuidagi ebaloogiline? Läheme natuke tagasi, kus üritasin kirjeldada positiivset inimest. Miinustest tuleb õppida, asju parandada, täiustada. Kaks negatiivset inimest ei pruugi tegelikult selle plussini  jõuda, kuid see keegi kõrvalseisja suudab seda ning leiab miinustest asju, mida saab parandada, parendada. Mingi aja pärast võime plussi eest leida.

Kõik sõltub sellest, kuidas me asju vaatame. Pärleid kõik ei näe.
Kuidas see valikulise mutismiga seotud on? See on seotud teemaga, kuidas toetada valikulise mutismiga inimest: õpi kohal olema! Pluss maailmaga inimene võib sellega hakkama saada, miinusmaailm ei pruugi selleni jõuda …. . Kuidas oma mõtteid kõrvalt vaadata ning suunata – ehk teen järgmise postituse eemal „ Kõrvaltee“.

Tegelikult ei ole minu kirjutatu uus mõte, lõpus meenus lõiguke mingist ütlemisest aga ma ei mäleta seda täpselt – miinus ja miinus annavad plussi, minu vaenlase vaenlane on minu sõber (kes mäletab, see kirjutab selle lõpuni).

Hoidkem üksteist!
Signe

Kommentaare ei ole: