reede, 30. oktoober 2015

Kõrvaltee

Me kõik mõtleme. Oleme inimesed. Kuidas mõelda aga nii, et endale liiga ei teeks st kuidas mitte üle mõelda? Elu on aegajalt ikka väga karm, kohustusi on rohkem kui teha jõuab. Mõnikord üllatatakse sind tõsiste ebameeldivustega, nendega peab kuidagi toime tulema. Katsumused võivad jalust ikka väga ära niita, jääb vaid mõte – milleks kõik see. Siin tuleb appi positiivne ja negatiivne maailm, millest kirjutasin eelmises postituses.

Kuidas juhtida oma mõtteid? Vaata neid kõrvalteelt. Las sinu mõtted lähevad oma rada, ise astu samm kõrvale ning liigu paralleelselt oma mõtetega. Jälgi neid kõrvalseisja pilguga. Vaata, kas need on negatiivsed või positiivsed. Kui vajadust näed siis korrigeeri neid kõrvalseisja pilguga. Kuidas see võimalik on? Me maailm kipub kohati väga negatiivne olema. Ajalehed kirjutavad ainult sellest, mis müüb ning reeglina on see negatiivne uudis. Oma läbielamistest kipub ka ju meelde jääma millegipärast negatiivne. Kui keegi meile midagi räägib, kipume arvustama, miks nii ja naa, maha tegema ja laitma. Kui astud „ kõrvalteele“, siis tegelikult jälgi oma mõtteid natuke kriitilise pilguga. Iga kord kui kipud negatiivsuse poolele, püüa suunata mõtted positiivse poole peale. Võta ohjad enda kätte ja astu samm sammult nende mõtetega kaasa, nagu astuksid maad kündva hobuse kõrval. Jälgi ja juhi. Tahad ju et töö saaks korralikult tehtud, siis ei saa sa hobuse kõrvalt lahkuda enne kui töö tehtud. Vahel on vaja ohjata oma mõtteid ratsanikuna, siin hoia meeles märksõnu – rütm, lõdvestus, kontakt. Rütm – jälgi, et su mõtted liiguksid korrapäraselt. Rütm on seotud lõdvestuse ja kontaktiga, hobuse puhul suudab rahulik ja pingevaba loom hoida rütmi. Hea kontakt on hobuse puhul vajalik, et suudaksime teda vaevumärgatavate võtetega juhtida ning et tekiks usalduslik suhe. Proovi  neid võtteid kasutada oma mõtete peal. Ole kontaktis oma mõtetega, kui need kipuvad negatiivseks minema siis peab olema sul oskust neid vaevumärgatavate võtetega juhtida. Sinul kui kõrvalseisjal peab olema hea tasakaal. Kui kaotad tasakaalu, võib ka mõtetes tekkida tasakaalust välja minek.

Tegelikult saab juhtida ju mitmeti - kõrvalt, selja tagant, vedada ka eest. Aga kui oma mõtteid eest vedada, siis sa ei näe parandamist vajavaid asju. Selja tagant juhtides võib sinust saada ainult vigade parandaja. Kõrvalt juhtides on võimalik suunata ja õpetada kui vaja. Koolis tuleb ka õpetaja ju õpilase kõrvale ning juhib tähelepanu kuhu vaja või suunab sind lahenduse leidmisel.

Kindlasti on kuskil ka mingi teooria selle kohta olemas, ei tea, pole lugenud. Olen ennemgi pidanud jalgratast leiutama, ju see on minu tee. Aga ma olen rahul oma teega, see on mind rikastanud. Isegi siis kui olukord tundub lootusetu, on tegelikult olemas kuskil mingi lahendus. Jälgi oma mõtteid ja luba endal ennast aidata.


Mõnikord tasub astuda kõrvale, hetkeks.
Signe

Kommentaare ei ole: