reede, 4. märts 2016

Sulged suu või võitled edasi?

 

Palju on neid inimesi, kes on julenud öelda seda, et neil on kästud suu kinni panna või … (loe: mõjutame suu sulgema)? Palju on neid, kel on lihtsalt kästud suu kinni panna? Eks viimaseid on märgatavalt rohkem, kui esimesi. Eks sellise käskimise peale lihtsalt pead oma arvamuse enda teada jätma, sest mooduseid, kuidas sind „mõjutada“ ja „sundida“, leidub. Võime ju arvata, kuidas see tänapäeva ühiskonnas võimalik on. On. ma arvan, et me püüame sellise asja peale mitte mõelda, et midagi sellist üldse eksisteerib.

Mis  ajendas mind praegu sellise teema üle mõtisklema? Üks kuuldud olukord elust ja see jäi mu mõtetesse keerlema. Mõnikord on elus hetki, mis sunnivad sõna võtma, kui süda ei luba, et lauslolluse või rumalusega hakkama saadaks, või jäetakse mingi otsuse tegemisel reaalne elu kuhugi määramatusse kaugusesse.

Eesti Vabariigi põhiseadus ütleb, et igaühel on südametunnistuse- usu- ja mõttevabadus ning igaühel on õigus jääda truuks oma arvamustele ja veendumustele. Kedagi ei tohi sundida neid muutma. Kellegi au ega head nime ei tohi teotada. Kui sinu mõte pole kedagi kahjustanud, siis sund suu kinni panna, kuidas seda nimetada? Ega kõik mõtted ei peagi ju kõigile meeldima, julged inimesed lahendavad sellised olukorrad ausa, lahendusi otsiva ning edasiviiva vaidlusega. Vaidlustest võib sündida midagi väga head. Lubamata teisel olla omal seisukohal ning laskmata tal seda mõistlikult kaitsta, kas seda võib nimetada vägivallaks? Kuidas tajuda seda piiri? Kas on siin tegemist võimu näitamisega? Võim !?

Läheme klassikute juurde J „Teile öeldi, et peaksite lõuad, kas kuulsite?!“ või „Maul halten und weiter dienen!“ (lõuad pidada ja edasi teenida). Jätan autori nimetamata, sest teate ju, kes nii ütles J (ma vähemalt loodan, et teate). Nii et tegelikult mitte midagi uut siin päikese all.

Mõnikord ei saa vaikida, tahaks asju paremaks muuta …

Mõnikord peab vaikima, lihtsalt vaatama asjade liikumist sellises suunas, mis ei ole hea …

Tark ei torma. Küll see tark siis üles leitakse, kui on vaja asju ummikust välja tirida.

Sulgeda suu või võidelda?


Signe

Kommentaare ei ole: