reede, 18. märts 2016

Võim

 

Ühest teemast siin blogis käis läbi mõiste võim. Prooviks seda sõna natuke lahata. Mida mõistame võimu all? Kas me mitte ei seosta võimu raha, positsiooni, jõuga? Eks sellepärast, et kui ajalugu vaatame, siis on võim ennast teostanud hirmu abil.

Max Weberi ütluse kohaselt on inimese võime sundida oma tahet peale teistele inimestele. Võimu kohta võiks öelda ka mõju. Ekslikult arvatakse, et võimu saab omada. Ei saa. Foucault`i mõtet järgides on võim vahendid, tehnikad, taktikad, mida kasutatakse, võim on aktiivsete suhete võrgustik, võim on lahing oma tahtmise saamiseks. Võim teostab end, mitte ei kuulu kellelegi. Võim on mehhanism, mis toimib nii ülevalt alla kui ka alt üles. Meie mõtetes näeme võimu ainult ülevalt alla toimimas. Alt üles võimu teostamine tundub hullumeelsena? Miks ei usu me seda, et ka meil on võim? Läheme jälle ajalukku, siis näeme, kuhu kadus usk. Võim on kui oskus, või nagu ütles Väike Prints  „Igaühelt tuleb nõuda ainult seda, mida ta anda võib. Võim põhineb mõistusel.“ 

Kuidas siis ikkagi on lood selle võimuga? Kas elame edasi selle mõttega, et võim on jõud, raha, positsioon? Lähen korraks tagasi suu sulgemise teema juurde, eks siingi arvatakse end olevat võimupositsioonil, kasutatakse hirmu oma tahtmise saamiseks. Rahvakeeli on ju parim kaitse rünnak, kui arvatakse oma positsiooni ohus olevat. Järelikult on see positsioon saavutatud valedel eesmärkidel ja valede vahenditega. Võim ei võrdu positsiooniga. Võim on pigem oskus, tarkus, võimalus tegutseda nii, et tulemuse pärast ei peaks häbi tundma.

Võim igapäevaselt meie ümber – kodus, tööl … riigis … . Lapsevanemana kasutad võimu kasvatada oma lastest targad, hoolivad ja tublid inimesed. Tööl allud sa tasuvõimule, teed tööd, et saada tasu selle eest. Riigivõim? Võim kehtestada seadusi ja kontrollida nende täitmist, õigus ja kohustus korraldada riigi igapäevaelu. Kõik on ju tegelikult ilus ja korras ning õige. Paberil. Seni kuni me ei mõista, kuniks me lubame, valime ja laseme riigivõimu korraldama inimesed, kes ei mõista võimu mõistet, jäämegi ootama asjalikust. Seni kuni isikliku võimu teostamine on olulisem, pannakse järjekindlalt sahtlitesse kõik, mis võib takistada isikliku võimu teostamist.

Väike Prints ütles, et võim põhineb mõistusel. Igaühel on võim otsuseid teha, tähtis on õige eesmärk ja õiged vahendid.

Taina rullimiseks kasutan õiget vahendit. Tainarulli ülesandeks on tainast rullida, mitte sellega kellelegi piki pead anda. Sama on ka võimuga.

Signe

2 kommentaari:

helikene ütles ...

Aga kui tegemist tainapeaga???

signekutsar ütles ...

Tainast annab ju vormida ja peale vormimist allubki igasugusele võimule ;)