reede, 27. november 2015

Emotsioonidest



Tahaks natukene kirjutada emotsioonidest, mitte ainult positiivsetest vaid ka negatiivsetest emotsioonidest meie elus, sest ühtviisi tähtsad on mõlemad. Mis on emotsioon? See on reaktsioon, olgu see siis hirm, kurbus, rõõm, mis tekib meil mingi sündmuse tulemusena. See sündmus võib olla näiteks kooli lõpetamine, meid valdab rõõm ja see väljendub meie naeratavas näoilmes, rahulolus. Peale ootamatu komplimendi või kingituse saamist tabab meid üllatus – ka see on emotsioon ning meie kehakeelest võib välja lugeda üllatust. Peale mingit kurba sündmust võib meid tabada hirm, kurbus  ning meie ilme räägib meie eest. Need on emotsioonid, mida me peita ei suuda. Aga kas me peaksimegi peitma oma emotsioone? Ei.

Tegelik elu koosneb positiivsest ja mis seal salata, ka negatiivsest. Ja me vajame kõiki neid emotsioone. Ei ole võimalik olla lõputult rõõmus, julgust peab olema tunnistada endale ka teinekord viha, sest kuidas oskad sa muidu aru saada õnnetunde väärtusest? Olles kurb, koged kes on su sõbrad. Ja sa rõõmustad nende sõprade olemasolu üle. Ei tasu peljata negatiivset emotsiooni välja näidata. Ära peida oma kurbust, las sõbrad näevad  seda, ja teised ka. Sest kui tegeliku emotsiooni proovid peita, võid katki minna. Üritades maha salata negatiivset emotsiooni, ei ole siiras ka sinu pärastine püüe näidata positiivset emotsiooni. Ära mõista mind valesti, ma ei palu sul tujukas olla – tujutsemine, see on tühjast tüli kiskumine. Emotsioon on aga reaktsioon millelegi. Ära häbene neid. Ja õpime neid õigesti välja elama. Tahtmata endale tunnistada endale oma negatiivset emotsiooni ning püüdes seda alla suruda võime saavutada hoopis vastupidise efekti – oled maruvihane, agressiivne, kiuslik. Aga see ei ole juba hea.

Kardan, et see läks keeruliseks Sinu jaoks. Mis vahe on üldse emotsioonil ja tundel? Emotsioon on reaktsioon, mis haarab kogu keha ning see emotsioon paneb meid tegutsema. Emotsiooni on segatud teised inimesed. Sa annad emotsioone teistele edasi ning saad neid teistelt ka tagasi. Tunded on sinu isiklikud asjad. Tunne – see on alati olemas.

Tunnista endale oma emotsioone ja ära häbene neid. Õppides neid tunnistama õpid iseendaga hakkama saama.

Signe

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Liblikad kõhus-tunne, sipelgad seljas-emotsioon :)

signekutsar ütles ...

Kaasamõtleja :) Istub laos riiuli peal :)