reede, 14. oktoober 2016

Raskused elus

Mõnikord ei lähe elus asjad lihtsalt. Sulle antakse lahendada ülesanded, millele lõpptulemuse leidmine tundub võimatu. Samas lahendamatuid olukordi pole olemas, ikka on mingi väljund asjale olemas. Ja kui sa tõesti olukorda kuidagi lahendada ei suuda vaatamata pingutustele, siis peab mõtlema, kas see on üldse sinu probleem. Lahendus seisneb hoopis kellegi teise tegemises või tegemata jätmises.

Kuidas defineerida sõna raske? Ühtepidi palju kaaluv. Teistpidi rohket vaeva nõudev või keeruline ülesanne.

Tihtipeale on üksi raskeid olukordi elus lahendada keeruline. Hea nõu ja abi kulub marjaks ära. Tore, kui sul on toetav pere või tugivõrgustik ümber. Kui juhe kokku jookseb ja mõtted otsa saavad, siis sinu kõrval oleval inimesel võivad probleemile lähenemisel hoopis teised vaatenurgad olemas olla. Tihtipeale tasub mingi probleemi ilmnemisel lihtsalt kõikvõimalikud lahendusvariandid paberile kirja panna ning neid ükshaaval kellegagi koos analüüsima hakata. Üllatusena võib lahendus seisneda esmapilgul kõige võimatumana näivas variandis.

Paljusid meid on õpetatud ikkagi üksi asjadega maadlema. Kurvaks teeb, kui lähedaselt abi küsides tehakse sulle selgeks, et saa ise hakkama. Või kui oled omadega nii katki, ei oska isegi abi küsida ning lisaks need inimesed, kes peaks sinu kehva enesetunnet nägema, muutuvad hoopis sinu suhtes ülinõudlikuks? Me taluvuspiir on erinev, kuidas me raskustega elus hakkama saame. Mõni vajab rohkem toetust ja abi, mõnele piisab lihtsalt uue suuna näitamisest.

Ka lapsevanemana võiksime rohkem näha oma lapsi, isegi siis kui nad juba täiskasvanud on. Ei saa võtta asju nii, et vaata ise kuidas hakkama saad. Sul on elukogemus suurem kui temal. Kurb kui mõne  mure lahendamiseks tuleb kaasata võõrad inimesed. Samas hea teada, et on hoolivaid ja tähelepanevaid kaaslasi su ümber.

Mina tänan minu ümber olevaid inimesi.


Signe

Kommentaare ei ole: